Wednesday, 8 April 2015

Ciri - ciri usahawan : Ketajaman Daya Fikiran (Perceptiveness)


Ketajaman daya tanggapan merupakan salah satu ciri-ciri usahawan yang amat penting dan perlu ada pada setiap usahawan.Nabil Sanusi merupakan seorang usahawan yang mempunyai ciri ketajaman daya tanggapan.

Seorang usahawan perlu memikirkan tentang kesan-kesan yang mungkin akan timbul, risiko yang bakal dihadapi, serta jalan penyelesaian sekiranya berlaku sebarang masalah yang dijangka atau tidak dijangka. Jangan terlalu gopoh untuk berangan-angan dalam perniagaan. Nabil Sanusi sentiasa memikirkan tanggapan pada masa hadapan dngan pelbagai idea dan perancangan yang hebat.Dengan berbekalkan idea-idea yang hebat, beliau dapat menjalankan perniagaan sekaligus sentiasa bersiap sedia bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Beliau sentiasa memikirkan apa yang perlu dilakukan untuk memajukan Nas Agro Farm.Bermula dengan memikirkan peluang perniagaan dalam bidang pertanian,beliau telah berjaya membuat keputusan bahawa bidang pertanian mempunyai potensi yang tinggi. Nabil Sanusi mengatakan bahawa beliau untuk mengusahakan ladang cendawan kerana melihatkan potensinya yang besar walaupun mempunyai perniagaan lain yang membabitkan pengangkutan.

Katanya, beliau melihatkan perniagaan dalam bidang pertanian tidak menerima kesan kegawatan semasa berlakunya kegawatan ekonomi 1998,inilah yang membuatkan beliau berani menanggung risiko untuk mempelbagaikan jenis perniagaan yang beliau usahakan.

Seterusnya,beliau telah berjaya menangani masalah yang melibatkan kuantiti pengeluaran cendawan.Dengan keluasan ladang yang ada sekarang, ia mampu mengeluarkan hasil sebanyak 200 kilogram sehari namun beliau meminimumkan pengeluarannya kepada 70 ke 80 kilogram sehari disebabkan beberapa masalah antaranya ialah bekalan habuk kayu.Beliau memikirkan masalah bekalan habuk kayu sebagai medium utama dalam penanaman cendawan yang terhad kerana pengeluaran produk perkayuan telah menurun.Oleh itu Nabil Sanusi meletakkan tahap pengeluaran pada tahap yang sederhana.

No comments:

Post a Comment